Ето какво не знаете за карикатурите

Способността за разпознаване на лица е закодирана в човешкия мозък още от секундата, в която човек отвори очи.

лице рисунка

Какъв обаче е принципът на разпознаване?

Лицата на хората на пръв поглед са доста подобни – две очи, нос, уста… Как тогава ние можем за по-малко от милисекунда да разпознаем отделно лице? Отговорът е прост, човешкият мозък не търси прилики, а разлики. Когато се запознаваме с някого първо забелязваме всичко, което го отличава от останалите – голям нос, удължена брадичка, странна прическа…

очи

Ето защо, колкото и да е невероятно, карикатурите са пръв помощник в разпознаването на лица.

Добрите карикатуристи имат способността бързо да забелязват характерните черти на лицата, които ще изобразяват. Често в представите на хората карикатурите отразяват само лошите черти, но това съвсем не е вярно, те отразяват истината.
Малко известен факт е, че в миналото са разрешавали най-заплетените криминални загадки именно с помощта на карикатурите. По този начин свидетелите много по-лесно разпознават престъпника. Пример за такъв случай е арестуването на Уилям Туид, който бил разпознат от карикатура на Томас Наст от списание Harper’s Weekly.
В днешно време, не се използват карикатури за залавянето на престъпници, а компютърни технологии. Звучи невероятно, но все още не е създадена програма, която абсолютно и изцяло сама да разпознава характерните черти на отделен индивид по-добре от карикатурист. И все пак за разрешаването на криминални загадки, машините могат да помогнат за ограничаване на диапазона на хора, които могат да бъдат извършителя.

карикатурите

За какво още служат карикатурите?

Освен всичко споменато до момента, карикатурите са страхотен начин да покажем на някого, че е специален. Чрез карикатура имаме възможността да покажем чертите, които го правят различен от другите. Ако има моменти, в които завиждате на Брад Пит за визията, сега е момента да се зарадвате, защото Брад Пит би бил окарикатурен много по-трудно от Вас!
Хората със съвършени пропорции на лицето най-трудно се превръщат в карикатура, заради това, че просто нямат достатъчно ясно изразени отличителни белези. Иначе казано уникалното е в различното и всеки просто трябва да обича особеностите си, защото именно те го правят специален.

Как можете и Вие да се сдобиете с карикатура вижте тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *